top of page

Sevgili İş Arayanlar “Fazla Özgüvene Dikkat”..!

Bu yazıyı sık sık karşılaştığım ve yakın zamanda böyle bir adayla mülakat yaptığım için sizlere paylaşma gereği duydum. Mülakatlarda adaylardan genel beklentimiz görüşme sırasında öz güvenli olmaları şeklindedir. Bazı adaylar ne yazık ki bu durumu yanlış anlıyorlar. Öz güvenli olmak gereğinden fazla rahat olmak anlamında değerlendirilmemeli.

İşte mülakatlarda dikkat etmenizi önerdiğim bazı ipuçları:

  • DÜZGÜN BİR BEDEN DİLİ: Oturuş pozisyonunuza dikkat etmeniz önemli, arkanıza çok fazla yaslandığınızda kendinizi çok beğendiğiniz izlenimi ya da kambur ve eğik durduğunuzda kendine güvensiz, tembel bir izlenim bırakabilirsiniz. Doğru duruş dik ve düzgün durmaktır. Tabi çok kasıntı bir halde olmamaya dikkat etmeliyiz.

  • ÖZ BİR ANLATIM: Deneyimlerinize güvenebilirsiniz ve bunu bize belki bütün gün anlatabilirsiniz fakat burada önemli olan karşınızdaki işe alım yetkilisine kısa ve öz bir şeklide anlatmaya gayret etmenizdir.

  • SABIR VE SAKİNLİK: Sakin olmayı atlamayın, tabi dengede tutarak. Özellikle mülakat sırasında size sorulan soruları cevaplamakta acele etmeden karşınızdakinin cümlesini bitirmesine izin verin.

  • DÜRÜSTLÜK: "İş deneyimizinde çözüm üretmekte zorlandığınız bir anınızı anlatır mısınız ? " gibi bir soru işe alımcı tarafından yöneltildiğinde dürüst olmaya özen gösterin. “Hiç olumsuz bir anım olmadı.” demek inandırıcı olmayabilir. Böyle bir anınızı paylaşırken bundan ders çıkardığınızı görmek işe alımcılar tarafından genelde olumlu karşılanır.

  • SORUN AMA YETERİNCE: Mülakatçıya hiç soru sormamak ile çok soru sormak arasındaki dengeyi doğru kurmak önemlidir. Çok soru sorup karışınızdakini bunaltmamaya özen göstermelisiniz.

  • İNANDIRICI YANITLAR: Tecrübesiz olduğunuz konularda çok iddialı konuşmalar yapmayın. Örneğin: Mezun olalı 10 sene geçmiş ve öğrenim gördüğünüz konudan tamamen farklı bir alanda kariyerinizi devam ettirdiniz , tekrar başa dönmek istediğinizde “Mevcut işinizi neden bırakıp bu sektöre dönmek istediniz “ diye işe alımcı tarafından size soru yöneltilebilir. -Geçmişte eğitimini aldım, kısa sürede yapabilirim demek inandırıcı olmayabilir. Hatta bu özgüven fazla gözükebilir.

Son olarak; mülakat sırasında hiçbir zaman görüşmecinizi küçümsemeyin, sorulan sorulara samimi cevaplar verin ve karşı tarafı rahatsız edecek bir özgüven sergilememeye çalışın.

Sevgiler,

Öne Çıkanlar
Son Yayınlananlar
Etiketlere Göre Arama
bottom of page