top of page

Adaylara Mülakat Tüyoları


Mülakat sırasında adaylara sorduğumuz bazı sorular çoğu aday için genel mülakat soruları olarak görünüp, ciddiye alınmayan sorular haline gelebiliyor. Bu hataya düşmemek çok önemli.

Örneğin:” Kendinizden biraz bahseder misiniz?” sorusu bir işe alım yöneticisi tarafından size sorulduğunda burada adayın vereceği cevap, görüştüğünüz bir iş için ideal aday olmanızı sağlayacak becerilerinizi, deneyimlerinizi ortaya çıkarmak için iyi bir fırsat olacaktır.

Ne yapılmamalı?

Çok fazla aile, hobiler vb. şeylerden bahsetmek işe alımcının sizi değerlendirirken ilk etapta duymak istemediği şeyler olabilir. Ya da mevcut işinizdeki sorunlar, eski veya mevcut yöneticiniz hakkındaki olumsuz yorumlarınız buna örnek olarak gösterilebilir. Bu tepkiler o pozisyon hakkında o kadar ciddi olmadığınızı şuan ki kötü işinizden kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirebilir.

Ne yapılmalı?

Böyle bir soruya genelde verilecek cevap, neden uygun olduğunuzu ve niçin bu işi istediğinizi açıklamak olabilir. Bunu doğru yapabilmek için;

  • İş ilanının ayrıntılarına ve

  • Firmanın araştırılmasına hazırlanmanız gerekecektir.

Sonra nitelikli olduğunuzu gösteren güçlü yönlerinizden ve uzmanlıklarınızdan bahsedebilirsiniz. İşe başvurma nedeninizi;

  • Deneyimlerinizi geliştirme,

  • Ek sorumluluklar edinebilme,

  • Kariyerinizle ilgili bir motivasyondan bahsederek anlatabilirsiniz.

Güçlü örnek cevaplar

“ 4 yıldır Servis Mühendisi olarak çalışıyorum, sorumlu olduğum müşterilerin servis zamanlarını takip eder, doğru planlama ile ekibimi firmalara yönlendirebilirim.”

“Bu deneyimde kariyerimin bir sonraki adımını atma fırsatını arıyorum. Sizin ki gibi çevreyi geliştirebilen yöntemleri uygulayan bir organizasyonda bunu yapmaktan mutluluk duyarım.”

“3 yıldır Yönetici Asistanı olarak görev yapıyorum. Mevcut pozisyonumda 5 yöneticinin takvim, toplantı ve seyahat planlamasını yapıyorum. Yazışmaları, sunumları ve raporları hazırlamaya yardımcı oluyorum.”

Cevaplarınızı verirken zamanınızı doğru yönetip karşınızdaki kişiyi sıkmamaya gayret edin. Önemli olan her şeyi söylemek değil ilgiyi arttıracak doğru ayrıntıları vermektir.

Öne Çıkanlar
Son Yayınlananlar
Etiketlere Göre Arama
bottom of page