top of page

Tersine Mentörlük Nedir? Kurumlara 5 Temel Faydası


İşletmenizde kurumunuzda halen İnsan Kaynaklarının yeni süreçlerinden olan Tersine Mentorluk ilişkisine başlamadıysanız çok geç kalmak üzeresiniz. Firmanızda sizlerden daha genç, daha az deneyimli olan yeni çalışmaya başlayanlardan daha üst ve kıdemli olanlara doğru öğrenme bilgi aktarımı ve paylaşım ortamı yaratmadıysanız fazla geç kalmadan hemen harekete geçmenizi tavsiye ederiz.

Öncelikle, bu sistemi kurarken dikkat etmeniz gereken 3 maddeyi paylaşalım;

SİSTEM KURARKEN DİKKAT EDİLECEK 3 ANA MADDE

1. Eskiden mentorluk tek taraflı iken, yeni mentorluk sistemi çift taraflıdır. Her iki tarafta paylaşım konusun da istekli olmalıdır ve birbirlerinden bir şeyleri saklamadan tam güven ilişkisi içerisinde iş birliği yapmalıdır.

2. Eskiden bilgi transferi yapılırken, günümüzde bu sistemle birlikte daha fazla bilgiyi oluşturmak ve deneyimi de birlikte oluşturmak üzerine ekip olarak çalışmak gerekmektedir.

3. Eskiden kurallar silsilesi içerisinde bu iletişim kurulurken, şimdi ise daha doğal, akışkan, serbest ve yarı resmi bir ilişki içerisinde yapılmaktadır.

TERSİNE MENTORLUĞÜN 5 FAYDASI

  1. Yeni nesil çalışanlar emin olun ki sizden daha fazla dünyayı tanımaktadırlar. Bunu da devamlı iletişim ve hareketli olmalarına borçludurlar. Dünya meseleleri ile çevreleri ile tahminimizden daha fazla ilgililer ve bağlılar. Hatta birçok popüler ve önemli insanlardan daha fazla izleyenleri ve takipçileri de olabilir. Onların bu deneyimlerinden faydalanmak gerekmektedir.

  2. Yeni nesil her yerde ve her zaman erişilebilir durumda olduğundan herhangi gün ve zamanda kendisine ulaşılabilinir ve bilgi akışı sağlanabilinir.

  3. Yeni nesilde para kazanmak istemektedir ama bunu daha esnek ve daha az çalışarak elde etmek istediğinden kurumunuzdaki bu tür bilgileri size kazandıracak olan mentorle bu tür bir ilişki kurarak yani esnek ve az çalışmasını sağlayarak birçok deneyim ve bilgiye hızlıca ulaşabilirsiniz. Çift taraflı bir kazanım elde edilmiş olunur.

  4. Son teknolojilerin içine doğan bu gençler doğal olarak bu mecrada sizden daha hızlı bilgiye ulaşabildikleri gibi hangisinin daha yararlı istenilen bilginin nerede bulunulacağını sizden daha iyi bilmektedirler. Dolayısıyla onların bu özelliğinden yararlanmak akıllıca bir davranıştır.

  5. Yeni nesiller hep ellerinde mobil cihazlarla oyun oynadıkları ve çok kolay arkadaşlık kurduklarından ve ortak kanallar sayesinde tanıyıp tanımadıkları kişilerle kolektif bir şeyler ürettiklerinden neyi nasıl yaptıklarını ve karar verme mekanizmaları üzerine gözlemler yapılabilinir ve bir çok yeni şey öğrenilebilinir.

Öne Çıkanlar
Son Yayınlananlar
Etiketlere Göre Arama
bottom of page