top of page

Test: EQ'nuz Sağlam mı?

Bir EQ’dur, duygusal zekadır gidiyor.Bu sıralar herkes duygusal olarak zeki olmanın yani yüksek EQ’nun,IQ’dan daha da önemli olduğundan bahsediyor. IQ'su yüksek insanların işletmelerde yöneticilik ve liderlik seviyelerinde tutunamadığı sürekli iddia ediliyor.

eq.png

Peki sizin EQ’nuz sağlam mı,Yani Duygusal Zekanız Yüksek mi?

İşte bunu test etmenizi sağlayacak 17 tane soru,kendi kendinize cevaplayın ve öğrenin.

  1. Duygularınızı tarif edecek oturmuş bir sözcük dağarcığınız var mı? İnsanların sadece %36'sı duygularını doğru kelimelerle isimlendirebiliyorlar. Birçok insan kendini kötü hissettiğinde, detaylarına vakıf olamıyor ve “kötüyüm” demekle yetiniyor. Oysa EQ’su yüksek insanlar, içinde bulundukları duygusal ruh halini anlamlandırabilen ve doğru tarif edebilen kişilerdir.

  2. Değişime Yatkın mısınız? Duygusal olarak zeki insanlar, esnek ve şartlara uyum sağlamaya yatkındırlar. Değişimden korkmanın başarının ve mutluluğun düşmanı olduğunu bilirler. Yaşamda kalmak için güçlü ve büyük olmak değil, yaşama ayak uydurabilecek esneklikte olmak gerektiğini de çok iyi bilirler. En büyük felaketlerin sonrasında ayakta kalanlar, yeni duruma ayak uydurabilenlerdir.

  3. Güçlü ve Zayıf Yanlarınızı Biliyor musunuz? Duygusal zekası yüksek insanlar sadece duygularını anlamlandırmak ve isimlendirmekle kalmazlar, aynı zamanda iyi oldukları ve kötü oldukları yönlerinin farkındadırlar. Zayıflıklarınızı bilmeniz ve daha önemlisi kabul etmeniz, bunları kapatmak için gerçekçi tedbirler almanıza izin verir. Görmezden gelmek ise birgün bu zayıflıklardan gol yemeniz anlamına gelir. Güçlü yanlarınız ise sizi tercihlerinizde gerçekçi olmaya sevk eder.

  4. İyi Karakter Tahlili Yapabiliyor musunuz? İnsanları analiz etmekte, onların karakterilerini çözümlemekte usta mısınız? EQ’su sağlam insanlar, karşılarındakileri çok iyi okurlar. Nereden geldiklerini, nereye gittiklerini iyi analiz ederler. Kişileri nasıl motive edebileceklerini, nasıl yönlendirebileceklerini iyi bilirler.

  5. Eleştiriye Açık mısınız? Eğer kendinizden çok emin görünüyorsanız, başkaları size sizin hakkınızdaki asıl düşüncelerini söylemekten çekinirler. Oysa duygusal olarak zeki insanlar, özgüvenleri yüksek, açık fikirli ve herkesin eleştirisini almayı hak edecek kadar açıktırlar. Kendilerini dahi alay konusu ederler ki, başkaları da rahatça buna cesaret edebilsin.

  6. Nasıl "Hayır" Demeniz Gerektiğini Biliyor musunuz? (Kendinize ve Başkalarına) Ne kadar az hayır demeyi becerebiliyorsanız o kadar fazla strese ve depresyona yatkın olduğunuzu birçok araştırma kanıtlamaktadır. Çoğu zaman hayır demekten korkarız, oysa EQ’su sağlam insanlar “Yapabileceğimi sanmıyorum”, “Emin değilim” gibi Hayır kelimesinin etrafından dolanan kalıpları kullanmaktan kaçınırlar. Hayır demenin kendi odaklarını ve önceliklerini koruyacağını çok iyi bilirler.

  7. Hatalarınızla Yaşayabilir misiniz? Hatalarınızla aranıza tatlı bir mesafe koyarak onları unutmadan onlarla yaşayabilir misiniz? Ya da bilinen haliyle hatalarınızdan ders almaya müsait misiniz? Hatalarınızı unutmaya çalıştığınızda onlardan öğrenemediğiniz gibi tekrar başınıza gelmelerine olanak tanımış olursunuz.

  8. Karşılık Beklemeden Verebilir misiniz? Birisi size hiç ummadığınız bir anda, hiç ummadığınız bir şekilde yardım, destek, hediye, önem verdiğinde sizde inanılmaz bir etki bırakır. Örneğin birisine rastladığınızda aranızda geçen sohbette bahsettiğiniz bir kitabı,1 ay sonra yeniden görüştüğünüzde size hediye olarak getirdiğinde şaşar kalırsınız. Duygusal zekası yüksek insanlar, diğer insanlarla üstün ilişkiler kurarlar, çünkü sürekli diğerlerini düşünerek yaşarlar ve onları şaşırtırlar.

  9. Kin Tutmadan Yapabilir misiniz? Negatif düşünceler insanları gareze ve kin tutmaya sevk eder. Sonunda strese ve depresyona neden olur. Herşeyi tehdit olarak görür ve sürekli kavga etmek, mücadele zorunda hissedersiniz kendinizi. Bu da yüksek tansiyon ve çoğu zaman kalp kriziyle sonuçlanır. Oysa negatif olaylardan beslenerek kin tutmak yerine, insanlardan intikam almak için kavga etmek yerine bu kötü fikirlerin aklımızdan uçmasına yol vermek bizi çok daha rahat bir konuma sürükler. İnsanlara vereceğiniz zarar, size hiç birşey kazandırmadığı gibi, stresinizin artmasına neden olur.

  10. Zehirli İnsanları Nötürlüyebiliyor musunuz? Zor insanlarla baş edebilmek birçok insan için çok zordur. EQ’su yüksek insanlar ise bu kişilere karşı fikirlerini içlerinde tutmayı bilirler. Zorlukları ile zehir saçan insanlarla karşılaşmak zorunda kaldıklarında rasyonel olmaya gayret ederler. Kendi hislerine yoğunlaşır, sinirlenmemeye ve negatif yüklenmemeye gayret ederler. Zor insanın dayanak noktasını keşfetmeye tespit etmeye ve bunun üstesinden gelecek çözümler bulmaya odaklanırlar.

  11. Mükemmelin Arayışında Değil misiniz? Asla mükemmel olanı istemezler, çünkü mükemmel diye birşeyin olmadığını bilirler. Mükemmel diye olmayan bir hedefe odaklandığınızda hep birşeyleri eksik yaptığınız fikrine kapılırsınız,bu da sizin eninde sonunda o hedeften vazgeçmenize neden olur. Dedikleri gibi “Mükemmel, iyinin düşmanıdır."

  12. Sahip Olduklarınıza Şükür Ediyor musunuz? Şükür etmek, aynı zamanda stres hormonu olan Kortisol’un %23 azalmasına neden olur, moralimizin düzelmesini sağlar,enerjimizi yükseltir, fiziksel olarak bizi dinç tutar.

  13. Çevrimdışı Kalabiliyor musunuz? Bugün sürekli birşeylere bağlı olmak, yani moda terimiyle "online olmak” durumundayız. Oysa bu durum bizi sürekli stres altında tutmaktadır. 7/24 çalışmak ya da bağlantılı kalmak bizi stres yumağına dönüştürür. Bazen çevrimdışı olabilmek çok işe yarar. Telefonumuzu kapatabilmek, e-postalarımıza bir süre bakmamak gibi basit tedbirler dahi becerebildiğimizde stres seviyemizi düşürür.

  14. Kafein Alımınızı Sınırlayabiliyor musunuz? Fazla kafein almak Adrenalin hormonunu tetikler. Bu da yaşamda kalmak için rasyonel düşünmeyi bir yana bırakıp kavga eder hale girmemizi tetikler. Bu bazen iyidir, tıpkı bir Ayı size saldırdığında başınıza geleceği gibi. Ama bir e-postaya yanıt verirken bu hale düşmek hiç de iyi olmaz. Yani kafein başınıza bela açabilir bir tehlike haline dönüşür. EQ’su yüksek insanlar bunu bilir ve kafeinden uzak dururlar.

  15. Yeterince Uyuyabiliyor musunuz? Uyku, beyninizin şarj olmasına, tüm gün boyunca biriken anıların gözden geçirilmesine ve aklınızı rahatlatmanıza yardımcı olur. Uykusuzluk ise EQ’nuzun gerilemesine ve stres seviyenizin artmasına neden olur. Bu nedenle EQ’su yüksek insanlar uykularına çok fazla önem verirler.

  16. Kafanızda Dolaşan Negatif Düşüncelerinize ve Kaygılarınıza Dur Diyebiliyor musunuz? Kaygılarınızı düşünmeye devam ettikçe onların güçlenmesine yardımcı olursunuz. EQ’su yüksek insanlar negatif düşüncelerin ve kaygıların kendilerine karşı tehdit oluşturmalarına müsaade etmezler. Gerçekleri ve fikirleri ustaca ayırt ederek, kendilerine yeni bir pencere açmayı ve negatif düşünceden uzaklaşmayı iyi bilirler.

  17. Hiçkimsenin Keyfinizi Kaçırmasına İzin Vermiyor musunuz? Mutluluğunuz eğer başkalarının sizi takdirine bağlıysa demek ki mutluluğunuz ipotek altındadır. Duygusal zekası yüksek insanlar yaptıklarında kendilerini iyi hissettikleri şeyler için başkalarının görüşüne ihtiyaç duymazlar. Başkalarının mutluluklarına tuz ekmesine izin vermezler. İnsanların ne düşündüklerine değil, kendilerinin ne hissettiklerine önem verirler.

Uyarlamalı Çeviri: Alkım Erdönmez, Yönetim Danışmanı, Entek İnsan Kaynakları AŞ.

Çeviri Kaynağı: Dr. Travis Bradberry, Emotional Intelligence 2.0 kitabının yazarı, TalentSmart firmasının YK Başkanı.

Öne Çıkanlar
Son Yayınlananlar
Etiketlere Göre Arama
bottom of page