top of page

Şirket kültürüne uyumu test etmenin dört yolu


Günümüzde İnsan Kaynakları uzmanının adaylarda aradığı kriterlerin başında şirket kültürüne uyum geliyor. Verimlilik ve çalışan bağlılığında önemli bir kriter olan kültürel uyumu keşfetmenin bazı yolları var.

İş ve günlük hayatta genelde kişiler kendilerine benzer olanlarla iletişim kurmayı, onlarla iş yapmayı ister. İnsan Kaynakları uzmanı için ise kültürel uyumu olan adayı belirlemek için benzer kişisel özellikler yerine farklılıklara yer vermek ön plana çıkıyor. Uzmanlar farklılıkların bir arada çok daha güzel bir çalışma ortamı ve dinamizm oluşturduğunu söylüyor. İnsan Kaynakları uzmanının adayın kişiliği ve fikirleri farklı olsa da onun şirkete uyum sağlayacak bir aday olabileceğini gözden kaçırmaması önemli.

İşte kültürel uyumu test etmenin yolları:

Pozisyon ve adayı birbirinden ayrıştırmak gerekiyor

İnsan Kaynakları uzmanı kendine çok yakın hissettiği bir adayın doğru adayolmayabileceğini hesaba katmalı. Uzmanlara göre iş görüşmesi esnasında bunu unutmamak gerekiyor. İK uzmanının adaya dair beğendiği kişisel bir özellik adayın çalışan olarak potansiyelini göstermekte yetersiz kalabilir.

Kişilik envanterleri ve duygusal zeka testleri yardımcı olabilir

İK uzmanı psikometrik araçların ve testlerin yardımıyla da kurum kültürüne olan uyuma dair fikir edinebilir. Söz konusu pozisyon liderlik, objektiflik ve dayanıklılık gerektirdiğinde bu tür araçlar uyum derecesini daha sağlıklı ölçebiliyor. Bu noktada bilimin gücünden de faydalanmakta yarar var.

Farklı ve beklenmeyen konularda konuşmanın faydaları

İş görüşmesinin gidişatı ve sorulan sorular sektörden sektöre göre bazı farklılıklar içerse de genelde konsept aynı temel etrafında şekillenir. Şirket uyumuna dair detaylı ve sağlam bilgiler edinebilmek için adaya daha farklı, beklenmedik, özel ilgi alanlarına yönelik sürprizli sorular sorulabilir. Bu tür sorular adayın şirket yapısıyla uyuşup uyuşamayacağına dair önemli püf noktaları içeriyor.

Adayın görüşmeyi yönlendirmesine izin vermek

İş görüşmelerinde İK uzmanı görüşmeyi yönlendirir, sorularını sorar ve adaya konuşma fırsatı verir. İplerin İnsan Kaynakları uzmanının elinde olduğu bir görüşme türünün biraz dışına çıkmak uyumu keşfetmenin de yolunu açabilir. Görüşmeyi yönlendirmeye başlayan adayın soracağı sorular, kullanacağı ifadeler şirket uyumuna dair önemli ipuçları taşır. Eğer aday görüşmenin bu versiyonunu yönetemezse adayın şirkete uyumlu olmadığı da ortaya çıkabilir.

İşe alımda şirketin kültürel yapısının çok iyi anlaşılması ilk basamağı oluşturuyor. Şirket kültürüne uyum işe alım süreçlerinde son derece kritik bir role sahip olsa da var olan çalışanları klonlamak, sadece benzer karakterleri ve yetenekleri değerlendirmeye almak ve ön yargının hakim olduğu bir süreci yürütmek anlamına gelmemeli. Farklılıklar; pozitif, üretken ve fikir alışverişlerinin olduğu bir iş ortamı sağlıyor.

Kaynak Site: http://www.kariyer.net/ik-blog/sirket-kulturune-uyumu-test-etmenin-dort-yolu/?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=ikblognewsletter/

Yazar: Çiğdem Çalık

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.

Öne Çıkanlar
Son Yayınlananlar
Etiketlere Göre Arama
bottom of page