KOBİ'ler İşe Alımlarda Nelere Dikkat Etmeliler
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), işgören , çalışan seçiminde profesyonel davranmaması bu işe kurumsal yaklaşmamaları işletmeleri zarara uğratmaktadır.
İşletmeler yanlış seçimle zarara uğruyorlar.
Özellikle KOBİ’ler de işe alım süreçlerini ilgisiz kişiler, değişik departmanların yetkilileri ve patronların yapması sonucu iş yerindeki açık pozisyonlara doğru çalışanlar seçilememektedir. İşletmelerin en önemli problemlerinden biri de eleman seçimi ve seçilen çalışanların işletmede uzun süre kalmaması , bu problemi çözemeyen ve önemsemeyen firmalar hem zaman hem de para kaybına uğramaktadırlar.
Kurumsallaşma yolunda ki işletmelerin yaşadıkları en önemli sıkıntıların başında İnsan Kaynakları Yönetimindeki eksiklikler görülmektedir.
İşletmelerin işe alım süreçlerin de,
Duygusallığı öne çıkarması ve objektif olamaması ,
İşe uygun adayın tespit edilememesi ,
Seçim için gerekli şartları bilememesi ,
Adayı analiz edememesi ,
Adayı nitelik ve becerilerini anlayamaması ,
Kişisel özelliklerini ve karakterini test edememesi ,
Seçim için gerekli zamanı ayıramaması ,
Profesyonel mülakat tekniklerini bilememesi
gibi bir çok konuda eksiklikleri bulunmaktadır.
Ben adamı gözünden tanırım.
Klasik patron tavırları içerisinde "Ben adamı yürüyüşünden tanırım, Şöyle iki soru sordum mu gözüne baktım mı ne olduğunu anlarım" anlayışı artık bitmiştir.
Birkaç denemeden sonra sıkılan patron bu görevi firmadaki ilgisiz kişilere delege eder. Bu kişiler de istemeyerek aldıkları bu görevi bir şekilde yerine getirirler. İşe başlayan kişi eğitimlerden geçer , üç dört ay sonra da bu işi yapamayacağı anlaşılınca iş akti sona erer. Bu iş yeri için hem zaman hem de para kaybıdır. Bunum dışında diğer çalışanların da motivasyonunu etkileyen bir süreçtir.
İşi bilene bırak rahat et.
İşe Alım Süreçleri de konusunda uzmanlaşmış profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Her işte olduğu gibi bu alanda da iş ehline bırakılmalıdır.