top of page

Mülakatlarda "Masayı Kendinize Çevirmek" için 5 Etkili Soru

Çekici olmak için Mülakata Hazırlanın

İş arayan adaylar için mülakata hazırlanmanın belirli aşamaları vardır. Mülakata gitmeden önce dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlamak, pozisyonun içeriği, firma araştırması, mülakat sırasında profesyonel bir görünüm sağlamak gibi… Peki masanın diğer tarafındaki kişiye yani mülakatı yapacak kişiye soracağınız soruları hiç düşündünüz mü? Aslında bu durum, karşı tarafın ilgisini çekeceğiniz en güzel fırsatlardan biri olabilir. Bir bakıma “masayı kendinize çevirmek”…

Bazı makaleler görüşmeciye en az 5 soru sorabilirsiniz diyor. Bu soruları karşı tarafı sorguya çekme hissiyatı vermeden doğru zamanda sormak önemlidir. Genelde firmalar görüşme sonunda son sözü size bırakır, soruların bir kaçını buraya, birkaçını da görüşme sürecine saklayabilirsiniz.

Gelelim sorulara…Makalelerde gördüğüm ve benimde bir kaçını eklediğim önerilen sorulardan bazıları şöyledir.

1-Adaydaki hangi beceriler bu pozisyon için önemlidir?

Bu soru oldukça önemlidir, cevapta pozisyonda neyi başaracağınızı, sizden ne gibi özelliklerin beklendiğine yönelik ipuçları alabilirsiniz.

2-Önümüzdeki 60 gün içinde en önemli proje hangisidir?

Hangi projenin üst düzeyde olduğuyla ilgili fikir edinmek pozisyonunuz ile ilgili bir bakış açısı sağlar. Aynı zamanda acil bir süreçte role girebileceğinize yönelik bir izlenim bırakabilir.

3-Firma ve takım kültüründen bahseder misiniz?

Gireceğiniz ekip yapısı, firma yapısı hakkında bilgi alacağınız bir sorudur. Firmada her gün uzaktan mı çalışılıyor ya da ofise mi geliniyor? Sosyal sorumluluk projeleri var mı ? Gibi birçok detay ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

4-Kurum içinde motivasyonunuzu arttıran süreçler nelerdir?

Onlardan kendi perspektiflerinden geribildirim sağlamalarını rica etmek önemlidir. Çalışanların kendi hikayeleri olduğu için bu deneyimleri dinlemek oldukça değerlidir.

5-Görüşme sürecinden bir sonraki adım nedir?

Son soru, adayın pozisyon hakkındaki ilgisini yineler. Görüşmeci üzerinde kalıcı bir izlenim bırakmak için mülakatın sonunda bu soruyu sormaya dikkat edin. Aynı zamanda, görüşmeyi takip eden günler boyunca neler bekleyeceğiniz konusunda size netlik kazandıracaktır.

Bunlar, iş görüşmesinde iş arayan tarafından sorulabileceğini düşündüğümüz önemli sorulardan sadece birkaçı. Sizin önerileriniz var mı? Yorum yaparak görüşlerinizi iletebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Son Yayınlananlar
Etiketlere Göre Arama
bottom of page