HER BİR YÖNETİCİ ASLINDA İK ‘CI OLMALI MIDIR?
İşletmelerde, firmalarda her bir yöneticinin aslında diğer bir görevi de İnsan Kaynaklarından sorumlu bir bölüm olsun olmasın İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda temel bazı konuları biliyor ve uyguluyor olmasıdır. Örgütlerin toplam kalitesi açısından çok önemli görülen bu fonksiyonu yerine getirebilen ve bu durumun farkında olan KOBİ sayısı oldukça azdır. Aslında rakiplerinizle aranızda ki fark da buradan ortaya çıkmaktadır.
Bir işyerinde ilk, orta veya üst düzey yönetici olup olmamak veya satış, üretim, ofis, satın alma, okul müdürü, perakende müdürü, muhasebe müdürü olmak hiç önemli değildir burada önemli olan çalıştıkları insanlarla beraber hedeflerine ulaşabilmek ve bu yolda çaba harcayıp yol kat edebilmektir.
Bunun içinde İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda bilgi sahibi, kavramlar ve uygulamalar hakkında deneyim sahibi olunmalıdır. Bu konulardan bir kaçı ise şunlardır;
Doğru insanları seçmek ve yerleştirmek
Oryantasyon süreçlerinin belirlenmesinde aktif rol almak
Yeni işe alınan kişinin yetişmesi için eğitmenlik yapmak
Her bir çalışanın performansını ve gelişimini artırmak
Ortamdaki iklimi işbirliği yapılacak ve doğru iletişim kurulacak şekle getirmek
Firmanın politikalarını belirlemek, ilkeleri belirlemek ve duyurmak
İşgören maliyetlerini kontrol etmek
İşgören yeteneklerini keşfetmek ve ilerletmek
Kendisine bağlı ekibin ve firma çalışanlarının moralini yükseltmek ve sürdürülebilir kılmak
İşgören sağlığını korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek
Birim Yöneticileri tarafından bahsedilenlerin yapılması o işletmede İK departmanının varlığını anlamlaştırmaz. Tam tersi de yani İK departmanının olması Birim Yöneticilerinin bunları yapmasını engellememelidir.
İyi de bu konularda eksik olan yöneticiler kendilerini nasıl geliştirecekler. Bu konularda firmanıza özel, yöneticilere özel danışmanlıklar vererek eksikliklerin giderilmesi konusunda hem teorik hem de pratik uygulamalarımızı danışmanlarımız aracılığıyla işletmenizde hayata geçiriyoruz.